Samen stoppen we kinderarbeid
Wereldwijd zijn er 160 miljoen kinderen tussen 5 en 17 jaar betrokken bij kinderarbeid, dat is bijna 10 procent van alle kinderen.
Ze werken soms meer dan 10 uur per dag, 7 dagen in de week. Dat heeft gevolgen voor hun gezondheid en ontwikkeling. Kinderen die werken in plaats van naar school gaan, lopen later grotere kans op laagbetaalde banen en vervolgens hun kinderen ook. Zo blijft de vicieuze cirkel van armoede bestaan.
Oorzaken van kinderarbeid
Armoede wordt vaak gezien als de belangrijkste oorzaak van kinderarbeid. Maar ook het ontbreken van goed onderwijs speelt een rol, net als een gebrek aan of slechte naleving van wetten die kinderen beschermen. Het bestrijden van kinderarbeid brengt betere kansen voor iedereen: niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders en de hele gemeenschap. Het begint allemaal met onderwijs.
Ervoor zorgen dat alle kinderen naar school kunnen gaan, is een van de beste manieren om kinderarbeid tegen te gaan. Door kwalitatief onderwijs te geven en kinderen voor te bereiden op goed werk voor later, krijgen zij meer kansen. Dit helpt niet alleen de kinderen, maar ook hun families en de hele gemeenschap.
Wat doen wij?
Van 2019 tot eind 2024 heeft Kinderpostzegels deelgenomen aan het programma 'Work: No Child's Business'. Samen met onze partners van de coalitie Stop Kinderarbeid, lokale organisaties, UNICEF en Save the Children, hebben we gewerkt aan één doel: kinderen en jongeren zijn vrij van kinderarbeid, krijgen goed onderwijs en zo een kans op een eerlijk toekomstig beroep.
'Ik heb altijd willen leren, maar ik kreeg de kans niet. Nu ga ik elke dag naar school en droom ik ervan om lerares te worden'
- meisje uit India
Werkwijze
We werkten in zes landen: Ivoorkust, India, Jordanië, Mali, Oeganda en Vietnam. Kinderpostzegels werkte samen met partners in Mali en India. Met een gebiedsgerichte aanpak hebben we kinderarbeid bij de bron aangepakt en duurzame verandering in de gemeenschappen bereikt door:
- Te investeren in (inclusief) goed onderwijs voor alle kinderen;
- Te ondersteunen en te zorgen dat de norm wordt dat kinderen niet werken, maar naar school gaan;
- De verantwoordelijkheden van bedrijven en overheden te versterken om de verplichte ‘due diligence-wetgeving’ te implementeren en te handhaven.
Meer weten? Kijk voor meer informatie en 'Stories of Change' op de website van wncb