Blij naar school

WNCB: Geen kinderarbeid maar onderwijs

Samen stoppen we kinderarbeid

Miljoenen kinderen moeten werken op het land, in de huishouding en in mijnen en fabrieken. Ze werken soms meer dan 10 uur per dag, 7 dagen in de week. Dat heeft gevolgen voor hun gezondheid en ontwikkeling. Kinderen die werken in plaats van naar school gaan, lopen later grotere kans op laagbetaalde banen en vervolgens hun kinderen ook. Zo blijft de vicieuze cirkel van armoede bestaan.

Oorzaken van kinderarbeid

Armoede wordt vaak gezien als de belangrijkste oorzaak van kinderarbeid, maar ook het ontbreken van goed onderwijs of gebrek aan kennis spelen een rol. Het bestrijden van kinderarbeid brengt betere kansen voor iedereen: niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders en de hele gemeenschap. Het begint allemaal met onderwijs.

Wat doen wij?

Kinderpostzegels zet zich in tegen kinderarbeid en voor goed, fulltime onderwijs voor ieder kind. Dat doen we al 15 jaar met de coalitie Stop Kinderarbeid en sinds 2019 met de alliantie Work: No Child’s Business. Met financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken willen we met deze alliantie tot 2024 nog meer kinderen van het werk weghalen en op school krijgen.

Kinderarbeidvrije zones

Samen zetten we kinderarbeidvrije zones op. Dat kan bijvoorbeeld een dorp of een plantage zijn, waar iedereen ervan overtuigd is dat geen enkel kind hoort te werken, maar naar school moet. We richten ons in het bijzonder op zes landen waar kinderarbeid een groot probleem is: Ivoorkust, India, Jordanië, Mali, Oeganda en Vietnam.

Meer weten? Kijk op de website van wncb

samen geven we kinderen superkracht

Al 100 jaar