Unieke kinderparticipatie

De Kinderportemonnee

Kinderen bepalen waar het geld naartoe gaat!

Via de Kinderpostzegelactie worden kinderen al jarenlang actief betrokken om leeftijdsgenoten te helpen. Ze vinden het leuk om zich in te zetten, en begrijpen tevens hoe belangrijk dit is: kinderen voor elkaar. Kinderparticipatie is van groot belang binnen onze organisatie. We zijn dan ook altijd op zoek naar manieren om kinderen nóg meer te betrekken bij alles wat we doen.  

Daarom is de Kinderportemonnee opgericht: een speciaal fonds van Kinderpostzegels waarvoor kinderen zelf een bestemming mogen kiezen. Met deze vernieuwende en unieke aanpak denken kinderen niet alleen mee, maar beslissen ze ook daadwerkelijk waar het geld van Kinderpostzegels naartoe gaat! De Kinderportemonnee is gestart in Nederland maar zal op korte termijn ook internationaal uitgerold worden.

Het geld uit de Kinderportemonnee wordt gebruikt om een bijdrage te leveren aan thema’s die kinderen belangrijk vinden om andere kinderen te ondersteunen. In 2023 jaar was de primeur. Met de vraag “wat zou jij doen met een half miljoen” dachten ruim 450 kinderen uit groep 7 en 8 van verschillende basisscholen door heel Nederland, volgens een bewezen methodiek, mee over een goede bestemming voor het geld uit de eerste Kinderportemonnee. Met een ruime 85 procent kozen zij voor twee grote thema’s: armoede en problemen thuis. Vooral kinderen die niet kunnen meedoen doordat er in hun gezin weinig geld is of andere grote problemen zijn, moeten extra hulp krijgen, vinden zij. Ook vroegen ze extra aandacht voor kinderen waarvan ouders gaan scheiden.

Sofie Vriends, directeur Kinderpostzegels: “Wij steunen deze keuze zeker. In Nederland groeit namelijk 1 op de 12 kinderen op in armoede en 1 op de 4 kinderen in Nederland heeft een ouder met een verslaving of psychische problemen. Samen met onze partners kunnen we het geld uit de Kinderportemonnee aan deze belangrijke thema’s besteden.”

Unieke kinderparticipatie

Deze manier van kinderen op zo'n schaal te laten meedenken en meebeslissen is uniek. “De stem van kinderen is voor ons ontzettend belangrijk,” vertelt Sofie Vriends. “We zijn dé goededoelenorganisatie met en voor kinderen. We weten dat kinderen heel graag andere kinderen willen helpen. Dat zijn niet alleen maar uitgangspunten op papier. Daar handelen we ook naar. We laten kinderen meedenken over welke onderwerpen belangrijk zijn voor andere kinderen. We zien dat meedoen aan de Kinderportemonnee bijdraagt aan het inlevingsvermogen en de eigenwaarde van kinderen. En ze bepalen dus ook echt waar het geld naartoe gaat. Die vorm van kinderparticipatie is nog niet eerder vertoond op deze schaal. Het stelt kinderen in staat elkaar heel concreet te helpen.”

Laat ieder kind meedoen

Kinderpostzegels staat voor gelijke ontwikkelingskansen voor kinderen. Door armoede of problemen thuis kunnen veel kinderen niet meedoen. Vriends: “We hopen natuurlijk dat we dit jaar de Kinderportemonnee nog verder kunnen vullen met de hulp van het Nederlandse publiek. Daarvoor komen we de komende tijd in actie. Ons doel is de kinderportemonnee te vullen met 1 miljoen euro en nog veel meer kinderen te betrekken. Zodat het vast onderdeel wordt van onze werkwijze. Dus: sta je achter de doelen die kinderen zelf gekozen hebben? En vind je ook dat ieder kind moet kunnen meedoen, ondanks armoede of problemen thuis? Doe dan mee en geef!” 

Ook gaan wij samenwerken met andere financiers voor de Kinderportemonnee, zodat we nog meer kinderen kunnen helpen op de thema’s die zijn uitgekozen door kinderen!

samen geven we kinderen superkracht

Al 100 jaar