kinderparticipatie

De Kinderportemonnee: kinderen bepalen waar het geld van Kinderpostzegels naar toe gaat

De Kinderportemonnee: kinderen bepalen waar het geld van Kinderpostzegels naar toe gaat

Extra steun voor kinderen die in armoede leven of problemen thuis hebben: honderden basisschoolleerlingen hebben de afgelopen maanden samen bepaald waar Kinderpostzegels extra geld aan moet besteden. Dat geld komt uit de Kinderportemonnee, een speciaal fonds van Kinderpostzegels dat dit jaar is opgericht en waarvoor kinderen zelf een bestemming mogen kiezen. Met dit unieke initiatief denken kinderen niet alleen mee, maar beslissen ze ook waar het geld van Kinderpostzegels naar toe gaat.

Het geld uit de Kinderportemonnee wordt gebruikt om een bijdrage te leveren aan thema’s die kinderen belangrijk vinden. Dit jaar was de primeur. 452 kinderen uit groep 7 en 8 van verschillende basisscholen door heel Nederland dachten, volgens een bewezen methodiek, mee over een goede bestemming voor het geld uit de eerste Kinderportemonnee. Met een ruime 85 procent kozen zij voor twee grote thema’s: armoede en problemen thuis. Vooral kinderen die niet kunnen meedoen doordat er in hun gezin weinig geld is of andere grote problemen zijn, moeten extra hulp krijgen, vinden zij. Ook vroegen ze extra aandacht voor kinderen waarvan ouders gaan scheiden. Sofie Vriends, directeur Kinderpostzegels: “Wij steunen deze keuze zeker. In Nederland groeit namelijk 1 op de 12 kinderen op in armoede en 1 op de 4 kinderen in Nederland heeft een ouder met een verslaving of psychische problemen. Samen met onze partners kunnen we het geld uit de Kinderportemonnee aan deze belangrijke thema’s besteden.”

Unieke kinderparticipatie

Deze manier van kinderen laten meedenken en meebeslissen is uniek. “De stem van kinderen is voor ons ontzettend belangrijk,” vertelt Sofie Vriends. “We zijn dé goededoelenorganisatie met en voor kinderen. We staan voor gelijke ontwikkelkansen en we weten dat kinderen heel graag andere kinderen willen helpen. Dat zijn niet alleen maar uitgangspunten op papier. Daar handelen we ook naar. We laten kinderen meedenken over welke onderwerpen belangrijk zijn voor hen. En ze bepalen dus ook waar het geld naartoe gaat. Die vorm van kinderparticipatie is nog niet eerder vertoond op deze schaal. Het stelt kinderen in staat elkaar heel concreet te helpen.”

Laat ieder kind meedoen

Kinderpostzegels staat voor gelijke ontwikkelingskansen voor kinderen. Door armoede of problemen thuis kunnen veel kinderen niet meedoen. Vriends: “We hopen natuurlijk dat we de Kinderportemonnee nog verder kunnen vullen met de hulp van het Nederlandse publiek. Daarvoor komen we de komende tijd in actie. Dus: sta je achter de doelen die kinderen zelf gekozen hebben? En vind je ook dat ieder kind moet kunnen meedoen, ondanks armoede of problemen thuis? Doe dan mee en geef!”

Lees meer over de Kinderportemonnee!

Samen geven we kinderen superkracht

al 100 jaar