veilige plek

Hidden girls

Sport en dans bij traumaverwerking

Wij vinden dat ieder kind een veilige plek verdient. Een plek waar je jezelf kunt zijn, waar je tot rust komt en waar mensen zijn die je steunen. In Nederland bestaan verschillende geheime opvanglocaties waar meisjes verblijven die een traumatische ervaring hebben gehad en daardoor niet thuis kunnen wonen. Om ze te beschermen worden ze in opvangcentra afgesloten van de buitenwereld.

In deze opvanghuizen wonen tienermoeders, slachtoffers van huiselijk geweld en slachtoffers van loverboys en mensenhandel. Voor veel meiden in Nederland is dit een veilige plek, hun énige plek. De hulp die ze er krijgen en de isolatie van de samenleving heeft alleen niet altijd de verwachte impact op de geestelijke gezondheid van de meisjes. Trauma-specialisten raden juist aan om na een trauma bezig te blijven en je niet te isoleren. Daarom hebben wij samen met Move Forward het nieuwe project Hidden Girls opgezet: wekelijkse trainingen voor meisjes die te maken hebben gehad met huiselijk en seksueel geweld, en die nu in veilige huizen wonen.

Wanneer je in een groep een activiteit volgt, heeft dit direct een positief effect op de hersenverbindingen. Met Hidden Girls zetten we dans en sport in als laagdrempelige en effectieve eerste stap in het proces van traumaverwerking. Ons doel is het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid van meisjes in opvangcentra, met name in de gesloten jeugdzorg. Op deze manier hebben ook deze kinderen een veilige ruimte en een fysieke uitlaatklep. Ze voelen zich gehoord, gezien en gesteund, en kunnen zo uiteindelijk hun krachtige zelf weer zijn.

Deelneemster

“Ik ben minder boos en voel me
meer relaxed dankzij deze sportlessen.”

Coach

“Getraumatiseerde meisjes zijn
onzeker, maken weinig oogcontact en durven weinig. Gedurende het project zie ik hun persoonlijkheid tevoorschijn komen. Ze zijn krachtiger, kijken me aan en vertellen me persoonlijke dingen. Ze komen los.”

Deelneemster

“Ik merk dat ik sterker ben en
dat ik doorzet. Het geeft me een fijn gevoel, ik krijg hier energie van.”

samen geven we kinderen superkracht

Al 100 jaar