Cadeau voor jou: Kinderpostzegels Veerkrachtwaaier 

Veerkracht is een superkracht in je hoofd en je hart. Met de Kinderpostzegels Veerkrachtwaaier kun je laagdrempelig aan de slag gaan met veerkracht in jouw groep. Een cadeau van Kinderpostzegels voor alle basisscholen – ook die van jou!

Vrolijke opwinding in de klas van meester Jelle. Groep 8 werkt aan een opdracht uit de Kinderpostzegels Veerkrachtwaaier. Alle basisscholen in Nederland hebben onlangs een Veerkrachtwaaier gekregen*, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Kinderpostzegels. Jelle: “Het inspireerde mij meteen om aan de slag te gaan. Want zonder veerkracht is een kind nergens.”

Wat er ook gebeurt
Veerkracht: dat is het vermogen te kunnen omgaan met problemen en moeilijke situaties. Een persoonlijke superkracht. “Je bent veerkrachtig als je na een tegenslag kunt terugveren,” legt Marieke Andriesse, programmacoördinator bij Kinderpostzegels, uit. “Dat is iets anders dan alleen maar ‘sterk zijn’. Alle emoties horen erbij. Leren over jezelf en hoe je elkaar kunt helpen zijn hele belangrijke elementen van veerkracht.”

Marieke kwam op het idee voor de Veerkrachtwaaier door het jubileum van Kinderpostzegels. “Kinderpostzegels is dé expert op het gebied van veerkracht. We zetten ons al 100 jaar in om de veerkracht van kinderen te versterken. Die missie delen we met het onderwijs. Als dank voor de inzet van al die toegewijde docenten wilden we iets terugdoen. Dat is de Veerkrachtwaaier geworden.”

Groeigebieden
Pedagoog Rianne Vierboom haakte aan bij de ontwikkeling van de Veerkrachtwaaier. Zij is veerkrachtspecialist bij de organisatie Leer- & Veerkracht. “Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek konden we tien groeigebieden definiëren. Als kinderen daarmee oefenen versterken ze verschillende aspecten van hun veerkracht. Alle spellen en oefeningen in de Veerkrachtwaaier dragen bij aan een of meer groeigebieden. Persoonlijk vind ik het groeigebied ‘Dankbaarheid & geluksactiviteiten’ een mooie. Kinderen kunnen hun brein trainen in het opmerken en doorvoelen van dankbare momenten. Zo creëren ze een positieve grondhouding. Heel waardevol!”

Onbetaalbaar
De Veerkrachtwaaier is een laagdrempelige tool geworden. Rianne: “Dat vond ik essentieel. Ik zie vaak dat leerkrachten te ingewikkeld denken. Veerkracht versterken zit ‘m juist in het kleine en dagelijkse, in doen en reflecteren, steeds weer.” Dat merkt ook Jelle in zijn groep. “Kinderen ontdekken dat ze altijd en overal hun eigen superkracht kunnen aanboren. En dat is onbetaalbaar.”

*Heeft jouw school geen Kinderpostzegels Veerkrachtwaaier gekregen? Neem dan contact met ons op.

Meer weten over de Veerkrachtwaaier en de tien groeigebieden van veerkracht? Kijk dan op scholen.kinderpostzegels.nl/veerkracht

Ieder kind verdient superkracht

Veerkracht is een superkracht in je hoofd en je hart. Het helpt je om met problemen en moeilijke situaties om te gaan. Het maakt je sterker en laat je groeien. Geen kind kan zonder – op school, thuis, overal! Maar honderdduizenden kinderen hebben zulke grote zorgen dat het ze niet lukt hun superkracht aan te boren. Ze worstelen elke dag met armoede, eenzaamheid en problemen thuis. In hun leven ontbreekt een goede basis om veerkrachtig te zijn. Kinderpostzegels laat deze kinderen niet in de steek. Al 100 jaar versterkt Kinderpostzegels de veerkracht van kinderen – net zoals ook jij als leerkracht dat elke dag doet. Samen geven we kinderen superkracht.

Doet jouw school al mee aan de kinderpostzegelactie? Daarmee versterken je leerlingen hun eigen veerkracht én die van leeftijdgenoten. Meer info