liefdevolle aandacht

Vitalismaatjes

'Levi komt gewoon af en toe spelen'

Op 27 september gaat de kinderpostzegelactie van start en het eerste kinderpostzegelvel wordt verkocht door LEGO® kids crew-member Naomi(10). Als kids crew-member wordt Naomi door Legoland Discovery Centre Scheveningen uitgenodigd voor LEGO evenementen, filmpremières en leuke activiteiten, zoals de bestelling van het eerste kinderpostzegelvel van 2023!    

Thuis speelt Naomi ook graag met LEGO bouwstenen. Samen met haar broertje Hugo(7), maar ook met haar maatje Levi*(8). Levi komt eens in de twee weken spelen bij Naomi thuis, om een gezellige dag te hebben en even onbezorgd kind te kunnen zijn.  

Toen Naomi’s ouders met het voorstel kwamen om als gezin een maatjestraject aan te gaan en daarmee een kind te helpen dat dit nodig heeft, was Naomi direct enthousiast. “Ik vond het meteen een leuk idee! Een nieuw iemand in huis om mee te spelen en om vrienden mee te worden.” 

Over het maatjestraject

Soms krijgen kinderen thuis niet de aandacht die ze nodig hebben. Dat kan komen door bijvoorbeeld een zieke ouder of een nare scheiding. Het gebrek aan aandacht zorgt ervoor dat kinderen zich terugtrekken of ongewenst gedrag ontwikkelen. Om te voorkomen dat deze kinderen bij jeugdhulpverlening terecht komen koppelt onze partner Vitalis kinderen tussen 5 en 18 jaar aan een volwassen maatje. Dat zijn vrijwilligers die extra steun en aandacht geven en leuke dingen met hen doen. 

Het klikte zo goed, dat we het hebben verlengd

In eerste instantie zou Levi alleen tijdens de zomervakantie komen. Het klikte echter zo goed dat ze samen hebben besloten om het maatjestraject voort te zetten. 

Wat dit avontuur zo leuk voor hen maakt is dat Levi, Naomi en Hugo veel dezelfde interesses hebben. Ze bevinden zich in dezelfde levensfase en spelen daardoor graag samen. Er wordt veel met LEGO bouwstenen gespeeld, maar ook knikkerbanen maken, balspellen en fietsen zijn favoriet. Léonie (moeder Naomi): “Mensen hebben vaak het gevoel dat je altijd iets groots en/of spannends met een maatje moet ondernemen, terwijl iets kleins doen juist ook heel goed is. Laatst gingen we naar de dierentuin en zei Levi: “Kunnen we niet lekker gaan fietsen?" 

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar het maatjestraject en vragen zich af waarom Levi bij het gezin komt spelen. Die nieuwsgierigheid heeft een positieve kant, daardoor wordt het bekender. Verder blijft de thuissituatie van Levi bewust onbesproken. Naomi: “Ik zeg dan gewoon dat hij af en toe bij ons komt spelen en dat we dan leuke dingen gaan doen omdat daar thuis geen tijd voor is.”   

Het contact met de moeder van Levi is goed. Het duurde even voordat er een vertrouwensband ontstond maar inmiddels verlopen de afspraken soepel. Léonie: “We hebben veel respect voor haar. Het is niet zomaar iets om als ouder te accepteren dat je je kind niet alles kan bieden dat het nodig heeft. Je moet je kwetsbaar durven opstellen om je kind toe te vertrouwen aan iemand anders.”  

Het heeft ons leven verrijkt 

Het is duidelijk dat niet alleen Levi en zijn moeder profiteren van de constructie. Er is een positieve wisselwerking ontstaan tussen beide gezinnen. Léonie ziet meer bewustwording bij haar kinderen. Er zijn grote verschillen en daar leren ze veel van: “Soms hebben onze kinderen bijvoorbeeld geen zin in zwemles. Maar Levi gaat helemaal niet naar zwemles. Dan realiseren ze zich dat zoiets als sporten niet vanzelfsprekend is. Ze leren dat je blij moet zijn met wat je hebt en dat heel veel kinderen in Nederland het, in verschillende opzichten, minder goed hebben.” Zelf beseffen Léonie en haar man maar al te goed dat mensen vaak in hun eigen bubbel leven. Het is soms moeilijk om je voor te stellen dat het er buiten die bubbel heel anders aan toe kan gaan. Léonie: “Ook al woont Levi relatief dichtbij, zijn wereld ziet er anders uit. We gunnen ieder kind een onbezorgde jeugd en gelijke kansen.” 

Léonie en de moeder van Levi hopen dat meer mensen zich aanmelden als maatje.

*i.v.m. privacy is de naam van Levi gefingeerd 

Léonie: 'Ik kan het echt aabnraden, het kost energie maar het brengt veel gezelligheid en heeft ons leven verrijkt!'

samen geven we kinderen superkracht

Al 100 jaar