liefdevolle aandacht

Samenwerkende Gezondheidsfondsen

Te veel stress kan je ziek maken

Niet ieder kind heeft een onbezorgde vrolijke jeugd. Veel kinderen worden gepest, verwaarloosd of mishandeld, krijgen te maken met het overlijden van een ouder of een nare (vecht)scheiding. Dat levert heel veel stress, angst en onzekerheid op.

Vaak vormen deze ingrijpende ervaringen een onderliggende factor voor ongezond gedrag en gezondheidsschade. We willen voorkomen dat kinderen zo beschadigd raken. Door kinderen, jongeren en ouders te leren om bijvoorbeeld stress te herkennen en er mee om te gaan. Kinderen moeten weten dat ze steun kunnen zoeken om over hun situatie te praten.  

"Nare ervaringen kunnen je leven beheersen. Zoek steun en praat erover. Dat helpt. Je staat er niet alleen voor."

Wat doen wij?

Kinderpostzegels ondersteunt het programma De Gezonde Generatie van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen. Daarmee willen we voorkomen dat kinderen letterlijk ziek worden van te veel stress en ook dat volwassenen hun eigen slechte ervaringen doorgeven aan hun kinderen.  

Samen ontwikkelen we voorlichting voor ouders, kinderen en jongeren, hulpverleners en scholen om zo op een toegankelijke manier te vertellen wat de gevolgen op de hersenen zijn van stressvolle gebeurtenissen in de kindertijd. Met een hoopvolle, positieve boodschap: er is iets aan te doen.

Meer weten? Kijk op de website van Gezondheidsfondsen.

samen geven we kinderen superkracht

Al 100 jaar