Toolkit Veerkracht
Deze toolkit biedt je een breed scala aan activiteiten die veerkrachtversterkend werken. Als kinderen vaardigheden ontwikkelen die hun veerkracht vergroten en wanneer ze kunnen rekenen op de nodige steun vanuit hun omgeving, zijn zij beter in staat om om te gaan met tegenslagen. Niet alleen kinderen en jongeren kunnen profiteren van deze toolkit, ook de veerkracht van het gezin en het bredere netwerk waarin ze opgroeien zal hierdoor toenemen.
De toolkit bestaat uit twee delen. Het eerste deel biedt een theoretisch overzicht van veerkracht, met aandacht voor sociale competenties, zelfvertrouwen en emotioneel bewustzijn. Het tweede deel bestaat uit een breed palet aan activiteiten, die zich richten op veerkrachtontwikkeling op verschillende niveaus. Activiteiten kunnen zelfstandig of als cyclus worden uitgevoerd en kunnen onderdeel vormen van projecten en programma’s. Doordat op iedere activiteitenkaart de groeigebieden staan waarop de activiteit betrekking heeft, kun je deze goed afstemmen op de doelgroep. De toolkit is tot stand gekomen door gezamenlijke inspanningen met onze partners in Nederland en in buitenland.
Voor wie?
Toolkit Veerkracht dient als praktische gids voor alle organisaties die met kinderen en jongeren werken.
Toolkit Kinder- en Jongerenparticipatie
Deze toolkit is het resultaat van de gezamenlijke inspanning met onze partners om de stem en invloed van kinderen en jongeren te versterken in alle belangrijke zaken die hun leven beïnvloeden. Het biedt je uitgebreide richtlijnen, best practices en vooral effectieve tools om kinder- en jongerenparticipatie te implementeren.
Wat kun je verwachten?
De toolkit bestaat uit twee delen. Het eerste bestaat uit een stevig theoretisch kader met de juridische achtergrond van kinderparticipatie en Artikel 12 van het IVRK, participatiemodellen en handvatten zoals het Lundy Model, en richtlijnen voor kinderbescherming en praktische tips, inclusief voorbeelden voor gedragscodes, toestemmingsformulieren en checklists.
Het tweede deel bestaat uit een breed scala van activiteiten die je kunt inzetten bij het betrekken van kinderen en jongeren. Het begint met een routekaart waarmee een passend participatietraject uitgezet kan worden voor het zinvol betrekken van kinderen op organisatieniveau of bij de uitvoering van projecten. Activiteiten kunnen zelfstandig of als cyclus worden uitgevoerd en kunnen onderdeel vormen van projecten en programma’s vanaf de ontwerpfase tot aan de evaluatie.
Voor wie?
De toolkit dient als praktische gids en theoretisch naslagwerk voor alle organisaties die kinderen en jongeren op een zinvolle manier onderdeel willen laten zijn van hun werk.
Ons werk
Kinderpostzegels is dé goededoelenorganisatie met en voor kinderen en staat voor gelijke kansen voor kinderen. Heel veel kinderen staan met 10-0 achter in het leven. Door problemen thuis, armoede en eenzaamheid kunnen zij niet het beste uit zichzelf halen. Samen met onze partners zetten wij ons in voor deze kinderen.
Wij geloven dat ieder kind recht heeft op een veilige plek, liefdevolle aandacht en om blij naar school te kunnen gaan.
Veilige plek
Ieder kind heeft een veilige plek nodig. Een plek waar je jezelf kunt zijn en waar je tot rust komt. Want alleen vanuit die stevige basis kan een kind zichzelf ontwikkelen. Een veilige plek geeft een kind superkracht.
Liefdevolle aandacht
Ieder kind heeft liefdevolle aandacht nodig. Iemand die jou ziet en hoort, iemand met wie je kunt praten en waarmee je leuke dingen kunt doen. Want alleen dan kan een kind veerkrachtig zijn. Liefdevolle aandacht geeft een kind superkracht.
Blij naar school
Ieder kind moet blij naar school kunnen gaan en heeft sport, spel en schoolspullen nodig om te kunnen meedoen met leeftijdgenoten. Want alleen dan kan een kind veerkrachtig zijn. Blij naar school gaan geeft een kind superkracht.